project ouderen

 


                Zenderette

                                       zen shiatsu door Vera


PERSBERICHT - Amsterdam 1 oktober 2014


Proefproject massage demente ouderen

Middenin de Amsterdamse Pijp staat bejaardenhuis d’Oude Raai. In oktober startten twee shiatsutherapeuten hier een initiatief voor demente bewoners. Elke bewoner die dat wil krijgt tijdens het koffie-uurtje op vrijdagochtend een korte shiatsu behandeling.


Meer veiligheid en geborgenheid voor ouderen

Vaak geldt: hoe ouder je bent, hoe minder aanraking er is. Terwijl de behoefte aan aanraking blijft. Liefdevolle aanraking bevordert het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Een behoefte die juist bij dementerende ouderen extra aanwezig is. Naar verwachting hebben deze ouderen dan ook baat bij de extra zorg en aandacht die zij met de shiatsu krijgen.


Heilzame werking van aanraking

Het project is een eigen initiatief van zelfstandig shiatsu therapeuten Vera van der Molen en Marijke Smolders uit Amsterdam. Van der Molen: ''Tijdens een training van shiatsu docent Bill Palmer leerden wij over de heilzame werking van shiatsu voor ouderen. Shiatsu is een Japanse massagevorm waarbij de kleren aan blijven. Dat maakt behandelingen laagdrempelig. Een oudere kan bijvoorbeeld gewoon in de eigen (rol)stoel blijven zitten.''


Reacties van de bewoners

Na enkele sessies herkennen de bewoners de therapeuten. Al weten ze soms niet precies wat de dames doen. Een bewoner tijdens de massage: ''Gaat u straks dan ook nog bloed prikken, dokter?'' Mevrouw Pels, een echte Amsterdamse van in de tachtig, heeft wel een duidelijk beeld van het project: ''Leuk hè van die meiden, ik vind het heel bijzonder dat ze dit voor ons doen''. Tijdens de sessies is er duidelijk contact tussen de therapeuten en de bewoners.


Structureel project?

Nu de proefsessies zijn afgerond overweegt de activiteitenbegeleiding van d’Oude Raai serieus om de shiatsu structureel aan te bieden. In deze tijd van bezuinigingen is er steeds minder ruimte voor menselijk contact in de gezondheidszorg. Een klein beetje extra aandacht kan veel toevoegen aan de kwaliteit van leven van dementerende ouderen.